Fosta extremă Ilie Gârleanu își amintește că echipa de atunci a Timișoarei avea un joc asemănător cu cel practicat acum de trupa lui Sabău
Stilul pragmatic al lui Poli din urmă cu 55 de ani, impus de antrenorul Eugen Mladin, le-a adus bănățenilor o victorie și nouă egaluri în primele zece etape. Extrema dreaptă a lui Poli din anii 50, Ilie Gârleanu, spune că timișorenii nu aveau în acea vreme prea multe valori individuale, astfel că performanța de a nu pierde niciun meci după zece etape s-a datorat în primul rând disciplinei tactice impuse de antrenor. „Mladin era un foarte bun strateg și de aceea am reușit să scoatem foarte multe rezultate de egalitate în meciuri grele. Era un bun pedagog și un foarte bun psiholog. Știa să îi pună la punct pe cei care se credeau vedete, dar și să îi îmbărbăteze pe cei mai puțin talentați. Venise de la București, unde nu avea loc de ceilalți antrenori”, povestește Gârleanu. Poli juca atunci în sistemul WM și, la fel ca acum, se baza foarte mult pe contraatac. „Pe faza de apărare, noi jucam încă de atunci 4-4-2. Halful Tănase cobora lângă ceilalți fundași, iar eu și cu Boroș, extremele, ajutam apărarea, ceea ce era un lucru nou. Boroș și cu mine aveam împreună 30 de centrări pe meci în fața porții. Aveam multe contraatacuri, pentru că Boroș scotea 11 secunde la suta de metri, iar eu eram campion național la proba aceasta”, explică fostul fotbalist timișorean, acum în vârstă de 79 de ani.
Sfaturi pentru Sabău
Echipa timișoreană, care atunci se numea Știința, a încheiat sezonul 1954 pe locul șase, cu 17 egaluri din 26 de partide. Formația lui Sabău are însă un obiectiv mult mai îndrăzneț decât trupa lui Mladin. Poli a devenit una dintre echipele mari ale campionatului iar egalurile nu o ajută foarte mult în vederea câștigării titlului. „Tactica lui Sabău e foarte bună, însă deja a început să îl citească lumea. Toate contratacurile sunt la fel, au devenit stereotipuri. Noi surprindeam adversarii prin faptul că pasele lungi pentru extremă erau în diagonală. Astfel, mingea era trimisă în zona în care fundașul era mai avansat”, spune Ilie Gârleanu.
Jackie: „Mladin era antrenorul-model pentru mine”
Fostul antrenor Ion V. Ionescu își amintește și el de Eugen Mladin și de sezonul 1954, în care Poli era specialista egalurilor. „Jackie” juca atunci la echipa de tineret a clubului, însă avea să îl cunoască ulterior mai bine pe tehnicianul de la echipa mare. „Era foarte pragmatic. L-am avut și eu antrenor, după care i-am fost secund. Era riguros și impunea o disciplină extraordinară în joc. A fost antrenorul-model pentru mine”, povestește Jackie. Tehnicianul care a câștigat Cupa României în 1980 cu Poli crede însă că stilul lui Sabău este diferit de cel al lui Mladin. „Concepția lui Sabău este mai calculată. Atunci nu exista marcajul om la om, nu exista pressing. Încă se juca în mod natural”, a declarat Ion V. Ionescu.
„Aveam doar trei antrenamente pe săptămână, dar eram ambițioși. Era o imensă bucurie să batem echipele mar„
Ilie Gârleanu, fost jucător Poli Timișoara
„Chiar dacă era ponderat în ofensivă, Mladin nu a premeditat obținerea acelor rezultate de egalitate. Niciodată n-a avut strategii defensive italiene„
Jackie Ionescu, fost antrenor Poli Timișoara
8 egaluri în 12 partide (campionat și cupe europene) are echipa lui Sabău
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER